maanantai 28. toukokuuta 2012

Parvekepuutarha intoilua

Viikossa ehtii paljon. Viikossa olen hurahtanut tuohon omaan pieneen parvekepuutarhaan ihan head over heals. Vasta viikko sitten mylläsin tuolla parvekkeen puutarhakuntoon, samana päivänä kylvin ensimmäiset siemenet. Lauantaina tein lisäkylvöksiä. Uutuuksina ovat retiisit, myskikurpitsat ja oranssivartinen mangoldi.


Ja jo viikossa kasvu on alkanut noissa ensinnä kylvetyissä. Paksoi nousee komeasti, sitä pääsee kohta harventamaan. Myös pinaatti ja parsasalaatti nousee. Eilen illalla havaitsin myös mahdottoman herkät pienet tillin alut. Yläpuolella topakka paksoi.

Uskon, että ihmiset eivät uskoneet että näin innostun tästä hommasta. Minua muistetettiin, että kun parvekepuutarhan laittaa sitä pitää muistaa myös kastella ja hoitaa muutenkin. Alku on ainakin ollut voitokas, tuntuu että olen enemmän parvekkeella kuin sisällä. Kevyttä kastelua kasvit ovat saaneet pari kertaa päivässä.

Tuo parvekehan on sellainen, että siihen paistaa porottaa täysin esteettä aamun ja aamupäivän mutta illalla se on varjoisa. Vein juuri huvikseni parvekkeelle lämpömittarin. Paahteessa ne näyttää tälle hetkelle yli 36 astetta. Pitää ehkä siirtää mittari varjoon, että tulisi vähän luotettavampi tulos. Mutta kyllä tuo paikka tällä hetkellä on todella paahteinen.

Seuraavana parvekeprojektina olisi parvekelaatikkojen kiinnittäminen kaiteeseen. Saatan myös saada lisäväriä minipuutarhaan. Voi olla, että parvekkeelle pamahtaa joku kasvitaimi ystäväni vanhempien puutarhalta. Jännää! Samainen ystävä tiedusteli minulta eilen, enkö ole harkinnut valmiiden taimien hommaamista. En osannut siihen oikein vastata siinä tilanteessa, joka johtuu varmasti aika paljon siitä, ettei sellainen ajatus ole päähän pälkähtänyt. Tuolla parvekepuutarhalla on parin vuoden historia. Aikaisempina vuosina sen hoito on ollut pääosin vanhempien vastuulla. Samaan tapaan aikaisemmin miellä on kasvatettu lähinnä salaatteja ja yrttejä. Kasvatus siemenestä on onnistunut varsin hyvin aikaisemmilla kerroilla ja jotenkin tuntuu ettei yrttejä tai salaatteja oikein viitsi ostaa taimina, kun kevyellä ja toistuvalla kylvämisellä saa koko kesäksi satoa. Ja koska en aikaisemmin ole ollut vastuussa tai näin innostunut projektista niin en ole alkanut harkitsemaankaan mitään suurempia kasveja ja taimia. Ja uskon että vanhempien innostusta on rajoittanut ajatus siitä, että he ovat jättäneet puutarhan minun vastuulle omien lomiensa ajaksi, eivätkä he ole halunneet sitoa minua liian suuriin kastelu- ja hoitamisvelvoitteisiin.

Nyt kyllä innostaa ja parveke on täyttynyt ruukuista ja kylvöksistä niin että sinne ei enää mitään pöytää saakkaan mahtumaan. Mutta onhan siellä yksi tuoli josta voi ihailla puutarhan muotoutumista. Pähkäilen tässä juuri, että olisikohan syytä huputtaa hetkellisesti myös nuo muut kylvökset sillä hunnutetut / huputetut ovat lähteneet voimakkaimmin kasvamaan. Ehkäpa annan tilanteen olla vielä sellaisenaan mutta jos muiden kasvu hiipuu voi tilannetta arvioida vielä uudestaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti